Komunikat prasowy

Klient

Kontakt

Nie znosisz świątecznej paniki? Są potrawy, które możesz przygotować wcześniej

Święta Bożego Narodzenia powinny kojarzyć nam się z radosnym czasem spędzonym z rodziną. Niestety, zwykle są poprzedzone nerwowymi przygotowaniami, które potrafią skutecznie zepsuć świąteczną atmosferę. A może w tym roku ugotuj część potraw z wyprzedzeniem i zyskaj cenne chwile dla bliskich?

Piernik dojrzewający

Najlepsze pierniki dojrzewają długo. Ich przygotowanie należy rozpocząć nawet 6 tygodni przed świętami. Surowe ciasto trzeba przechowywać w ceramicznym naczyniu, pod przykryciem, w zimnym miejscu. Na 3-4 dni przed świętami wypieka się piernikowe blaty, które później przekłada się powidłami i polewa czekoladą.

Jeśli barszcz, to tylko na zakwasie

Zakwas buraczany jest niezbędny do wigilijnego barszczu, ale niestety często przypominamy sobie o nim tuż przed Bożym Narodzeniem – gdy jest już za późno, by go nastawić – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – A przecież zakwas możemy zrobić już w listopadzie i przechowywać w zimnym miejscu do świąt – dodaje redaktor naczelna.

Przygotowanie zakwasu zajmuje około 20 minut. Powinien fermentować co najmniej 5 dni. Przecedzony i zlany do butelek może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy. Doskonale sprawdzi się nie tylko do barszczu, ale również jako dodatek do sosu winegret, koktajlu warzywnego i chłodnika.

Sprawdzony przepis na zakwas znajdziesz w grudniowym wydaniu miesięcznika „Kuchnia”.

Pierogi i uszka możesz zamrozić

Pierogi z kapustą oraz uszka z grzybami obowiązkowo goszczą na świątecznym stole. Niestety, ich przygotowanie jest czasochłonne. Ugotuj je tydzień wcześniej i przechowuj w zamrażalniku aż do Bożego Narodzenia. Po rozmrożeniu podgrzej je we wrzącej wodzie lub podsmaż na oleju.

 

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

drukuj