Komunikat prasowy

Klient

Kontakt

Najlepsze dania powstają z lokalnych produktów – kupuj tanie i sprawdzone!

„Smak dzieciństwa” – używamy tego określenia, gdy jakiś produkt lub danie wyjątkowo nam smakuje – tak, jak najlepsze potrawy przygotowywane przez babcię lub mamę. Najczęściej są to wspomnienia z wakacji na wsi, z jabłkami zrywanymi prosto z drzewa i malinami jedzonymi bezpośrednio z krzaka. W dobie fast foodów i przetworzonej żywności coraz chętniej szukamy smaków dzieciństwa – autentycznych, naturalnych i polskich.

Wielu Polaków ciągle nie docenia polskiej żywności i potencjału lokalnych dostawców – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Wydaje nam się, że robienie zakupów na bazarze jest kosztowniejsze niż w dyskoncie. Niekoniecznie – udowadniają to kooperatywy, które promują coraz bardziej popularny trend lokalności – dodaje.

Wybieraj sezonowe produkty

To najprostszy sposób na kupowanie jedzenia najwyższej jakości za najniższą cenę. Można wprawdzie kupować truskawki w grudniu, ale w czerwcu będą najtańsze i najsmaczniejsze. Podobnie jest z innymi produktami – planując posiłki, staraj się wybierać przepisy tak, aby składały się ze świeżych sezonowych produktów.

Kupuj prosto od producenta

Kupuj bezpośrednio od sprzedawcy z lokalnego bazaru lub w gospodarstwach rolnych, które znajdziesz podczas weekendowej wycieczki za miasto. Wystarczy trochę zaangażowania, a w ciągu kilku tygodni poznasz najlepsze smaki swojego regionu.

Dołącz do kooperatywy

Jeżeli nie masz czasu, aby samodzielnie szukać producentów żywności, skorzystaj z pomocy kooperatyw spożywczych. To nieformalne grupy, które wspólnie kupują zdrową żywność od sprawdzonych dostawców. Zamawiają więcej jedzenia niż pojedyncze osoby, dlatego łatwiej jest im negocjować ceny. Dodatkowo poznasz osoby, którym również zależy na jakości, smaku i zdrowiu.

Październik w „Kuchni”

W październikowym numerze magazynu „Kuchnia”, dostępnym w kioskach od 19 września br., znajdziesz przepisy na potrawy wyłącznie z polskich produktów oraz dowiesz się, gdzie robią zakupy autorzy przepisów.  W numerze redakcja:

  • jedzie na Podlasie i zachwyca się regionalnymi smakami, naturą i wspaniałą historią,
  • pyta obcokrajowców o polskie potrawy i o to, co smakuje im w Polsce najbardziej,
  • sprawdza polskie wina.

W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną – wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kulinarne, które poprowadzi Cristina Catese. Już 28 października br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować dania z gęsiną i włoszczyzną: pulpeciki z sosem paprykowym, zupę z domowym makaronem, gęsiną i Parmigiano Reggiano oraz dżem z włoszczyzny z kremem waniliowym.

Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

drukuj