Komunikat prasowy

Klient

Kontakt

Przepis na idealny Dzień Matki

Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.

Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie. W wielu krajach świętuje się go w jedną z majowych niedziel. W Brazylii to niemal równie popularne święto jak Boże Narodzenie. W Wielkiej Brytanii zwyczajowo podarowuje się mamie ciasto, a w Niemczech nadal wręcza się karty z życzeniami. W Polsce świętujemy zawsze 26 maja i właśnie tego dnia dziękujemy matkom za ich wsparcie i opiekę – zazwyczaj podczas wspólnego posiłku.

Czas się odwdzięczyć i przygotować obiad dla mamy.

Podarujmy naszym mamom odrobinę luksusu i przygotujmy dla nich wykwintny posiłek – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Celebrujmy czas spędzany razem przy stole, cieszmy się okazjami i gotujmy tak, aby delektować się każdym kęsem – dodaje.

W najnowszym numerze redakcja miesięcznika „Kuchnia” poleca przepisy z wykorzystaniem truskawek – te pyszne owoce można włączyć do wielu potraw. Warto spróbować chłodnika z truskawek i awokado, jako danie główne podać łososia z truskawkami i szparagami, a na deser - czekoladowy sernik z malinami, truskawkami i różowym pieprzem. Do toastu może posłużyć nalewka truskawkowa z czarnym bzem.

„Kuchnia” poleca czekoladki z nadzieniem różanym na Dzień Matki

Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną od maja, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni.

Dla 8 osób

Przygotowanie: 40 minut

Składniki

  • 2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml różanej lub wiśniowej nalewki

Wykonanie

  • Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki.
  • Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze.
  • Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy).
  • Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
  • Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
  • Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.

 

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

drukuj